EN
Pataky Klári (HU): Téli ének

Pataky Klári (HU): Téli ének

Bethlen Téri Színház

Színházi előadás

Időpontok

A XI. Nemzetközi Monotánc Fesztivál keretében

a Közép-Európa Táncszínház K-Arcok programsorozatának előadása

Tél: elcsendesedés, nyugalom, béke.
Tél: álom, öregedés, elmúlás, halál.
Tél: a régi, a felesleges elengedése, búcsú.
Tél: megújulás, újrakezdés, újjáéledés.
Karnevál.
Tél: változás.

Magányos ének, valahol egy szobában, változó hangnemekben.   
Téli utazás a kinti hómezőből egy saját szobába.  
Mozgás az időben, változások története a tánc nyelvén.  

“A Téli ének egy belső utazás, amely konkrét történet helyett inkább hangulatokból áll. A tél a legtöbbször sötétebb tónussal bír, miközben sok egyéb „színe” is van ennek az évszaknak. A tél az elmúlás, az öregedés, a halál, az elengedés, a várakozás, a változás, az újjászületés-újjáéledés, a nyugalom, az álom, a karnevál és az ünnep évszaka is. A próbafolyamat során inspirációt jelentett Schubert Téli utazás című dalciklusa, de beszéltünk – az engem mostanában erősen foglalkoztató – mesékről is, így a klasszikus Rapunzel, vagy orosz mesék is szóba jöttek.” /Pataky Klári  

koreográfus: Pataky Klári Lábán Rudolf-, és Imre Zoltán-díjas koreográfus és alkotó
táncos: Gyevnár Réka 

Közép-Európa Táncszínház 

Progresszív. Stílusos. Kortárs. A KET Magyarország egyik leginnovatívabb tánctársulata. Egyedülálló repertoárjának darabjai aktualitásra és reflektivitásra törekszenek. A mindennapokban felmerülő problémák felvetéséhez és az arra adott válaszok megfogalmazásához a kortárs tánc változatos nyelvét választották. A KET, ahogy ezt nevében is hirdeti, vállalja egy adott földrajzi régióhoz való kötődést, a Kárpát-medence és régiója nemcsak a működésének fő területét, hanem az egyedi mozgásvilágot, témaválasztást is meghatározza.   

K-Arcok sorozat  

A K-Arcok című sorozat a Közép-Európa Táncszínház kivételes szakmai kezdeményezése, mely eddig hat sikeres produkciót tud maga mögött, melyet Lábán-díj jelölés és Monotánc-fődíj jelez. Célja a hazai kortárstánc esszencia leképezése olyan kivételes alkotói egyéniségek segítségével, mint Réti Anna, Hód Adrienn, Halász Gábor és Kun Attila, vagy Molnár Csaba és Mészáros Máté. A szóló műfajának köszönhetően a táncos színpadi jelenlétében és a próbafolyamat alatt a koreográfus felkínálta ötletekre adott válaszaiban rajzolódik meg az előadó személyisége, így válhat két alkotó entitás közös munkája egy-egy karcolattá, arcképpé.  


„Inner Outlines” series

Winter: silence, calm, peace. 
Winter: sleep, aging, passing, death.  
Winter: letting go of the old, the unnecessary, farewell.  
Winter: renewal, new beginning, revival.  
Carnival.  
Winter: change.  

Lonely singing, somewhere in a room, in changing tones.  
Winter journey from the snowfield outside to a room of one's own. Movement in time, a story of change in the language of dance.  

"Winter Song is an inner journey, composed of moods rather than an exact story. Winter has a darker tone most of the time, while there are many other 'colours' to this season. Winter is also a season of passing, ageing, death, letting go, waiting, change, rebirth-revival, rest, dream, carnival and celebration. During the rehearsal process, we were inspired by Schubert's song cycle Winter Journey, but we also talked about fairy tales, which have been very much on my mind lately, including the classic Rapunzel and Russian fairy tales." /Klári Pataky, choreographer of the piece/  

Dance artist, performer: Gyevnár Réka  
Musical contributor: Attila Gergely  
Dramaturg: Szabó-Székely Ármin  
Lighting design: Máté Vajda
Choreographer: Klári Pataky
Technician: Mercédesz Selmeczi 

Időpontok

Bethlen Téri Színház
(1071 Budapest Bethlen Gábor tér 3. )
2024.05.24. | 19:00

Betöltés...