EN
A kimondhatatlan jókedv játéka / Sweet (dis)Harmony

A kimondhatatlan jókedv játéka / Sweet (dis)Harmony

Bethlen Téri Színház

Színházi előadás

Időpontok

Horváth Acca: A kimondhatatlan jókedv játéka

Gyerekkorunk közkedvelt társasjátéka reális képet fest életpályánk jelenlegi szakaszairól. A gyakran véget nem érő társasjátékot állítjuk párhuzamba a valósággal, nem a valóságban. A játék szabályzata teljesen, vagy részben megtörtént eseményeket dolgoz fel. Az előadás a szabadúszás nehézségeit mutatja be két előadóművész megtörtént életeseményein keresztül. A diplomázás óta eltelt évek jelentős eredményeit és kudarcait kendőzetlen őszinteséggel és öniróniával tárjuk a nézők elé. A kimondhatatlan jókedv játéka egy társasjáték-szituációra épül, amelynek mozgástere a társasjáték mezőin valósul meg. Mi, az előadók pedig bábukká válva játszunk, hogy elsőként érjünk be a táncművészet végső mezőjére. A játék, táncművészként megélt tapasztalásainkból kialakult szabályrendszeren alapul, ahol mezőről-mezőre különböző mozgásminőségekkel juthatunk előbbre, viszont nem csak előre, de vissza is lehet kerülni. A játékosok egyéni vállalkozók, akiket végig a saját hangjuk instruál. Nem tudjuk milyen kimenetele lesz, de a lehetőségeket ismerjük.   

alkotók/ előadók: Horváth Acca, Kiss Rebeka Petra  
videó: Jobbágy Bernadett   
jelmeztervező: Aczél Sára Luca   
fénytervező: Dézsi Kata  
technikus: Selmeczi Mercédesz  
mentor: Biczók Anna   

az előadás hossza: 45 perc   

Fesztiválok, továbbjátszások: A Tánc Fesztiválja (Veszprém, Hangvilla), Under500 Fesztivál (Artus), IV. NEXTFESZT (Trafó), Ördögkatlan Fesztivál, IX. Nemzetközi Tánctudományi Konferencia (Magyar Táncművészeti Egyetem)   

Horváth Acca szabadúszó kortárstánc művész, előadó, jógaoktató. A Magyar Táncművészeti Egyetem moderntánc szakirányán szerzett diplomát 2018-ban, majd 2023-ban a táncpedagógus mesterképzésen. Jelenleg a tánctörténet szakirány mesterszakos hallgatója. 2016-ban 2 hónap szakmai gyakorlatot töltött Németországban, a Theather Ulm Társulatnál.

Első darabját 2022-ben "A kimondhatatlan jókedv játéka" címmel mutatta be a MU Színházban. Második darabját 2023-ban "Sweet (dis)Harmony" címmel mutatta be a Bethlen téri Színházban. Az előadás az IKF (Ifjú Koreográfusok Fóruma) Program keretében valósult meg a Közép-Európa Táncszínház közreműködésével.

A két előadás között 20 perc szünetet tartunk.


Horváth Acca: Sweet (dis)Harmony 
IKF - Ifjú Koreográfusok Fóruma

Az előadás témája egy zárt közösségen belüli folyamatos állapotváltozást és a különböző temperamentumú egyéniségek közötti különbségeket vizsgálja. A csoport kezdetben úgy működik, mint egy szekta, amelyben az együtt rezdülés eufóriája a legfontosabb rítus. A testek személytelenek, nem rendelkeznek önálló gondolattal vagy személyiséggel, hanem mint a sejtek, együttesen alkotnak meg egy nagyobb rendszert. A változás akkor következik be, amikor az egyik test rezgésszintje átalakul és nem illik bele a korábbi rendszerbe, ezáltal a szimbiózis felborul. Az állapotváltozások során gyengül az egység és egyre inkább teret nyer a személyiség, azaz individuum kibontakozása. 

Az előadás hossza: 30 perc 

Táncosok: Gyevnár Réka, Sinka Lídia, Horváth Léna, Kindl Gábor, Barna Krisztián
Fény: Selmeczi Mercédesz  
Zenei szerkesztő: Mádi László  
Mentor: Mádi László  
Koreográfus: Horváth Acca
Jelmez: Mihaleczky Tünde  
Smink: Tamáska Zsófia  

Külön köszönet: dr. Lőrinc Katalin 

Az előadás a Közép-Európa Táncszínház IKF programjában valósul meg.  

Az IKF (Ifjú Koreográfusok Fóruma) egy tehetséggondozó- és kutatóprogram, melynek elsődleges célja a koreográfusi utánpótlás lehetőségeinek javítása, a fiatal koreográfusok helyzetbehozása. A közelmúlt tapasztalatai azt mutatják, hogy az első darabjukra pályázó alkotók a korábbinál is kevesebb támogatást kapnak, ha kapnak egyáltalán. A Közép-Európa Táncszínház új stratégia kidolgozására vállalkozott, hogy folytathassa a legfiatalabb alkotókkal való együttműködést. Az IKF nyílt pályázatán fiatal magyar és most már nemzetközi koreográfusok kapnak lehetőséget az alkotásra.  

Időpontok

Bethlen Téri Színház
(1071 Budapest Bethlen Gábor tér 3. )
2024.05.30. | 19:00

Betöltés...